Water is a resource that is essential for human life, so the right of every person should be the ability to access it. Public facilities, schools, offices, and companies should offer the possibility of reaching for water to all those who have such a need, regardless of the time of day or the temperature outside. How can you provide your employees with constant access to clean and fresh water? Does every employer have such an obligation? You will find the answers to these and other questions below. We invite you to read.
Is everyone entitled to water for employees?
Water for employees should be in every workplace, and not only because it is an essential ingredient for life. Its regular consumption makes the organs in the body function properly, which contributes to better employee efficiency.
Dodatkowo dostęp do świeżej wody dla pracowników uregulowany jest w Polsce prawnie. Zgodnie z § 13 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dn. 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.), każdy pracodawca ma obowiązek zapewnić swoim pracownikom wodę, która zdatna jest do picia.
Ile wody dla pracownika?
Woda w biurze lub innych firmach musi być dostarczana w takiej ilości, aby mogła zaspokoić potrzeby fizjologiczne, gospodarcze, przeciwpożarowe i higienicznosanitarne pracowników. Człowiek, w zależności od wielu różnych czynników, w tym płci, wieku czy nawet aktywności fizycznej, powinien spożywać do nawet 2,5 litra wody dziennie.
Temperatura na zewnątrz a woda – kiedy przysługuje woda dla pracownika?
Zapotrzebowanie na wodę wzrasta szczególnie w okresie letnim, kiedy na zewnątrz panuje upał. Kiedy pracodawcy mają więc obowiązek zapewnić swoim pracownikom dostęp do czystej, zdatnej do picia wody?
- na otwartym terenie, gdy temperatury sięgają 25 stopni lub poniżej 10 stopni Celsjusza;
- gdy temperatura w pomieszczeniu przekracza 25 stopni Celsjusza;
- podczas wycieńczające pracy fizycznej;
- gdy panuje mikroklimat gorący lub zimny.
Niezależnie od regulacji prawnych, dostęp do wody powinien posiadać każdy pracownik, niezależnie od wykonywanego zawodu czy temperatury panującej w otoczeniu. To zasób, który należy się każdemu.
Jakie korzyści ma spożywanie wody przez pracowników?
We wpisie zostało już wspomniane, że systematyczne nawadnianie swojego organizmu w prawidłowy sposób, zwiększa efektywność pracowników. Jest to fakt! Korzyści z picia wody można wyróżnić naprawdę wiele. Jakie są najważniejsze z nich, które mają wpływ na pracowników?
- woda wspomaga pracę mózgu;
- zmniejsza ryzyko występowania bólu głowy;
- obniża poziom stresu;
- poprawia nastrój;
- pobudza lepiej niż kawa!
Wszystkie powyższe korzyści mają duże znaczenie dla pracowników i to nie tylko tych, którzy na co dzień pełnią istotne funkcje w biurze. Odwodnienie natomiast, negatywnie wpływa na organizm i może doprowadzić do jego przegrzania, udaru, problemów ze skupieniem się oraz myśleniem. Może prowadzić również do utraty przytomności, czy silnych bólów głowy, które uniemożliwiają pracę. Dostęp do wody równa się większa efektywność pracowników!
Jaka woda dla pracowników?
Czy znaczenie ma to, jaką wodę wybierze się do biura dla pracowników? Przede wszystkim, napój, który dostarcza się na co dzień pracownikom, powinien być świeży i czysty. Swoim pracownikom warto dostarczyć wodę pod dowolną postacią, tak, aby każda osoba miała możliwość nalać sobie napój, który najbardziej lubi. W jaki sposób to zrobić?
A water dispenser for the office or filter dispensers for the company are some of the best ways to provide employees with access to high-quality water. Devices such as dispensers provide water in any form, so that each employee can choose their favorite drink. They have the ability to pour warm drinking water, which can be used to make tea, cold water for hot days, or even in carbonated form. Choose a dispenser for your company and provide employees with the best drinking water!
Why is it worth giving up bottled water?
Water for employees can also be supplied in plastic bottles. But why is this not a good idea and should be abandoned?
Plastic is a material that is harmful to the environment because it takes a really long time to decompose. Providing employees with bottled water every day would contribute to generating huge amounts of plastic. It is much more ecological to provide water in dispensers.
Yes, every employer has an obligation to provide their employees with water that is safe to drink, in accordance with the law.
Water consumption by employees has many benefits: it improves brain function, reduces the risk of headaches, lowers stress levels, improves mood and stimulates the body.
Water dispensers or filter dispensers are good solutions because they allow you to choose water in various forms, e.g. warm, cold or carbonated.